Yaşam

Bayram öncesi baklava uyarısı: Fıstıkları gıda boyasıyla yeşile boyayıp fıstık diye satıyorlar

Adana’dabaklava ustaları, ucuz baklavaların içine konan katkı maddeleri ve gıda boyaları fıstıklara Karşı uyarıldı. Ayrıca ustalar baklavadaKullanılan kalitesiz yağın zehirlenmelere yol açabileceğini belirtti.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala baklavacılar telaşa kapıldı. Baklavayı bayram ikramı sananlar tepsi siparişi alırken, baklava ustaları merdiven altı denilen ucuz baklavada oynanan oyunlara dikkat çekti. 3 kilo 300 gramlık fıstıklı baklava tepsisi bin lira, cevizli baklava ise 500-600 lira civarında satılıyor. Şerbetiyle köpüren baklavalar iştah açarken, ustalar merdiven altından çağırılan ucuz baklavaların püf noktalarını anlattı.

Fıstıklı baklavadaki oyunların insanların cebine hitap ettiğini ancak ağız tadını ve insan sağlığını da olumsuz etkilediğini belirten ustalar, antep fıstığı yerine gıda boyası ile boyanmış fıstık kullanıldığını söylediler. Baklavada kullanılan kalitesiz yağın mide rahatsızlıklarına yol açtığını ve hatta zehirlenmelere yol açabildiğini de dile getirdi.

‘Gıda ile boyanmış fıstık kullanıyorlar’

hlas Haber Ajansı’na konuşan işletme sahibi Can Delibalta, bayram öncesi onlarca tepsi tatlı siparişi aldıklarını söyledi. Delibalta, “Siparişlerimizi almaya başladık. Çok şükür bizde çok var Baklava her yerde satılıyor. Kaliteli malların fiyatından zaten bellidir. Bazı işletmeler artık yer fıstığını makinede öğütüp gıda boyası kullanıyor. İnsanların bunu anlaması zor. İnsanlar tatlıyı bildiği ve beğendiği yerden almalı. Baklava fiyatları da malum. 150 liralık baklava var, 500 liralık baklava da var”dedi.

‘Kalitesiz yağ mideyi rahatsız eder’

Delibalta, ‘Bayramda damak tadınız bozulmasın diye ucuz baklava almayın’ uyarısında bulundu. “Bayramda damağınızdaki lezzeti kaçırmamak için mutlaka baklava aldığınız yerlerden alın. Baklavanın ilk malzemesi hamur, diğer malzemesi ise yağdır. Kalitesiz yağ kullanmak mide rahatsızlıklarına yol açar ve zehirlenmelere neden olur. İyi bir baklava üretebilmek için kaliteyi gözden kaçırmamak gerekir.” O konuştu.

‘Vatandaş kötü baklavayı tam olarak anlamıyor’

Baklava ustası Orhan Çetin de şunları söyledi: “İyi bir baklavanın püf noktası, hamurun ince olması, iyi yağ ve kaliteli fıstık kullanılmasıdır. Sahte baklava olmaz. Malzemeden çalınan baklava var. Vatandaş kötü baklavadan tam olarak anlamıyor. İlgililer bunu anlıyor. Müşteriye 2 günlük baklavayı yeni verseniz bile size inanırsa alır. Bu nedenle baklavayı bilinen, kaliteli yerlerden almak gerekiyor” dedi.söz konusu.

palandokenajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Bucaklı Escort
Hürriyet Escort
Maltepe Escort
Cihangir Escort
Sazlıbosna Escort
Necip Fazıl Kısakürek Escort
Akpınar Escort
Soğuksu Escort
Yavuz Selim Escort
Poyrazköy Escort
Rami Yeni Escort
Sultangazi Escort
Fulya Escort
Harbiye Escort
Sahilköy Escort
Dursunköy Escort
Duatepe Escort
Demirkapı Escort
Güzelce Escort
Yazlık Escort
Yeşilbayır Escort
Çayırbaşı Escort
Yeşilköy Escort
Çanta Escort
Cevizlik Escort
Zuhuratbaba Escort
Yeşilbayır Escort
Yalıköy Escort
Kavaklı Escort
Yenidoğan Escort
Oklalı Escort
Mehmet Akif Ersoy Escort
İnceğiz Escort
Mecidiyeköy Escort
Paşabahçe Escort
Tozkoparan Escort
Yeni Mahalle Escort
Camiikebir Escort
Yunus Emre Escort
Emirgan Escort
Cumhuriyet Escort
Demirtaş Escort
Kazım Karabekir Escort
Mehmet Nesih Özmen Escort